I projektet utvecklar vi metoder för att restaurera korallrev av ögonkorall med hjälp av artificiella revfundament. I steg ett tar vi reda på vilken form, material och struktur revfundamenten behöver ha för att ögonkorallens larver ska kunna sätta sig fast och utvecklas. Samtidigt kartlägger vi bottnarna för att hitta lämpliga platser för fundamenten. I steg två ska fundamenten produceras och placeras i Kosterhavet. Syftet är att restaurera korallområdena i området i stor skala. Om vi lyckas kan det ge en ökning av fisk och annan fauna som trivs vid korallreven.
Vi ska restaurera korallområden på sex platser i Kosterfjorden-Väderöfjordens Natura 2000-område. Det ligger på västkusten, utanför Strömstad och Grebbestad. Flera av platserna ligger inom Kosterhavets nationalpark och en i Väderöarnas naturreservat. Se karta nedan.
Det här är ett område där det tidigare funnits korallrev, men där det nu bara finns kvar levande koraller på två platser.
Vi ska sänka ned de konstgjorda fundamenten på 80 till 100 meters djup. Här är vattnet tillräckligt salt och kallt för att korallen ska trivas.
Idag är alla kända områden med död och levande ögonkorall skyddade från allt fiske med hjälp av fiskerilagstiftningen. De aktuella korallområdena är även skyddade med ankringsförbud enligt miljöbalken.
I norr gränsar området mot Norge och den norska, marina nationalparken Ytre Hvaler. Här ligger Tisler-revet, ett stort och levande ögonkorallrev. Här har vi tillstånd till att plocka koraller till våra laboratorieexperiment. Vi använder också Tisler-revet för att få kunskap om olika miljöförhållanden och som referens till de tester vi gör i projektet.
Först ska vi utveckla de artificiella fundamenten. Detta arbete utförs på Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs Universitets forskningsstation.
Här tar vi in föräldrakolonier i laboratoriet lagom till leksäsongen och samlar in deras ägg och spermier, för att få larver till våra experiment. Sedan testar vi om larverna kan sätta sig fast, settla, på olika typer av material (substrat).
Korallarver behöver ett hårt underlag som är rikt på kalk, för att kunna producera sitt kalkskelett. Vi testar olika material, som till exempel olika betongblandningar och metallurgisk slagg, som är en restprodukt från metallframställning. Substraten testas både i labb och i fält.
På lifelophelia.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.