Hej! Vi är fyra elever från Rosendalsgymnasiet i Uppsala som läser det naturvetenskapliga programmet med profilen hållbar utveckling. Vi hade alla ett gemensamt intresse för koraller samt hållbar utveckling och ville gärna skriva om det i vårt gymnasiearbete; och det var då vi hittade projektet LIFE Lophelia. Vecka 46 hade vi turen att få komma och hälsa på och bo på Tjärnö marina laboratorium. Vi kom dit på måndagen och då fick vi en rundtur på labbet och fick titta på deras fina och artrika akvarium.
På tisdagen fick vi följa med ut på båten till Tislerrevet i Norge för att hämta upp koraller. På båten observerade vi hur de skickade ner ROV:n (undervattenskamera) och kunde sedan se vad den filmade på storbildsskärm på båten. Mycket koraller och marint liv, men tyvärr också mycket dött. Vi hade verkligen tur då det var helt vindstilla och vattnet låg spegelblankt. Väl tillbaka på land igen såg vi på när Susanna dissekerade korallerna för att könsbestämma dem.
På onsdagen samlade vi all information som vi hade fått från dagen innan och hade en lång intervju med projektledaren Anita. Torsdagen innefattade matning av korallerna och en mer genomgående rundtur där vi fick se hur processerna går till och hur tanken är att de konstgjorda strukturerna ska se ut. På torsdagen hade vi ännu en lång intervju, men med Susanna denna gång.
På fredagen fick vi vara med på ett möte med Samförvaltningen för norra Bohuslän, vilket var givande och intressant. Det gav oss nya synvinklar på hur bevarandearbetet går till då det bland annat var fiskare och politiker med på mötet.
Efter en lärorik vecka med mycket ny kunskap och lite för mycket snabbmakaroner så tog vi oss hem till Uppsala igen. Stort tack till LIFE Lophelia för att vi fick komma och hälsa på!
/Erika Juhlin, Maja Bäckstrand, Alicia Valatabar och Tilda Friberg